s Eten in Israël | Royal Delivery

Eten in Israël

Eten in Israël

Eten in Israël   Mijn 3 favoriete gerechten mét recept en insider adresje.   Tekst en foto’s: Marie Monsieur.   Een reis naar Israël staat misschien niet bij iedereen bovenaan op z’n bucket list. Ik deed het en was onder de indruk. Onder de indruk van de sfeer die in het übergelovige Jeruzalem hangt. Nike Air Max 2017 Dames blauw Van de losse vibe die over Tel Aviv heerst. En van de prachtige natuur bij de Dode Zee. Maar ook vooral onder de indruk van het eten. Voor jullie koos ik mijn drie favoriete Israëlische gerechten uit.   Shakshuka SH1 In Israël wordt shakshuka – een van oorsprong Tunesisch gerecht – als ontbijt gegeten. Het is een gerecht van tomatensaus en gepocheerde eieren. Heavy shit, maar wel ongelooflijk lekker. Cafe Bialik, een van de oudste koffiebars van Tel Aviv, is mijn favoriete shakshuka-adresje.

  • ROSHE LD-1000 QS
  • Niet alleen omdat die daar to die for is, maar ook omdat je een mini portie kan bestellen met maar 1 ei in. Net iets makkelijker verteerbaar dan de porties met 2 of 3 eieren die je normaal krijgt voorgeschoteld. SH2 (Cafe Bialik, Bialik Street 2, Tel Aviv)   Hummus H1 Aperitieven vind ik nog het leukst op het terrasje van m’n gehuurde appartement (via Airbnb nvdr.). Een fles wijn en wat verse ingrediënten van de markt en de uitspraak “nergens beter dan thuis” geldt echt. Voor verse hummus – een puree op basis van kikkererwten en tahin (sesamzaadpasta) – trek je best naar de Mahane Yehuda markt als je in Jeruzalem bent, een paradijs voor foodies. Screen Shot 2013-08-26 at 23.29.04 (Mahane Yehuda markt, Jeruzalem)   Shawarma Screen Shot 2013-08-26 at 23.21.18 Shawarma kun je in Israël letterlijk all over the place krijgen. Ook bij ons in België vind je op (bijna) elke hoek van de straat een pittabar. Op aanraden van enkele locals ging ik langs Hamiznon, een shawarma bar, in Tel Aviv. Zonder al te hoge verwachtingen echter. Nike Air Max Italia Bij Hamiznon (“buffet”) zet je je neer aan de bar en bestel je je shawarma. Wat er speciaal aan is, zijn de waanzinnig lekkere vullingen. Geen simpele pitta met vlees, sla en looksaus, maar letterlijk alles wat je je kunt voorstellen. Ik ging voor een vegetarische variant met aubergines, tahin en ei. JUMMIE! Een must dus wanneer je naar Tel Aviv trekt. Screen Shot 2013-08-26 at 23.22.12 (Hamiznon, Ibn Gabirol 21, Tel Aviv)     Recepten van Ottolenghi & Tamimi: do try this at home! Voor zij die niet meteen een reis naar Israël hebben gepland: deze gerechten maak je gemakkelijk zelf. Angel Pagan Jersey De wereldberoemde Israëlische kok Ottolenghi bracht samen met collega Tamimi onlangs het kookboek Jeruzalem uit. Ottolenghi groeide op in West Jeruzalem, het Joodse deel van de stad. Tamimi daarentegen kwam uit Oost Jeruzalem, het Islamitische gedeelte van de stad. North Texas Mean Green Jerseys Samen maakten ze in Londen een fantastisch kookboek dat beide culturen samenbrengt. jeruzalem     1. Shakshuka Ingrediënten: (2 tot 4 personen) 2 eetl. olijfolie – 2 eetl. pipelchuma of harissa – 2 theel. tomatenpuree – 2 grote rode paprika’s, in blokjes van 1/2 cm – 4 tenen knoflook, fijngewreven – 1 theel.

  • Cleveland Cavaliers
  • gemalen komijn – 5 grote, rijpe tomaten, fijngehakt – 4 middelgrote scharreleieren plus 4 eidooiers – 120 g labneh of dikke yoghurt – zout   Recept: Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de pipelchuma of harissa, tomatenpuree, paprika, knoflook, komijn en 3/4de theelepel zout in de pan.

  • NIKE ROSHE TWO
  • Roer en laat alles 8 minuten op iets lager vuur pruttelen tot de parika’s zachter zijn. Asics Kinsei 5 męskie Doe de tomaten in de pan, breng alles tegen de kook en laat het in circa 10 minuten tot een dikke saus inkoken. Proef of er zout of peper bij moet. Maak 8 kleine kuiltjes in de saus. nike tn 2017 homme Breek in elk kuiltje een ei en pocheer ze elk in hun eigen kuiltjes. Laat ook de dooiers elk in een kuiltje glijden. Roer met een vork een beetje van de eiwitten door de saus, maar pas op dat u de dooiers niet breekt. Laat alles nog 8-10 minuten zachtjes pruttelen tot de eiwitten gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn (sluit de pan met een deksel om dit proces te versnellen). Neem de pan van het vuur, laat alles een paar minuten staan, schep de shakshuka op de borden en serveer ze met de labneh of yoghurt. (Bron: Jeruzalem, Ottolenghi & Tamimi, blz. 66)   2. New Balance 996 hombre Hummus Ingrediënten: (6 personen) 250 g gedroogde kikkererwten – 1 theel. natriumbicarbonaat (zuiveringszout) – 270 g lichte tahinpasta – 4 eetl. citroensap – 4 tenen knoflook, fijngewreven – 1 dl ijskoud water – zout   Recept: Was de kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken. Roshe Run Homme Pas Cher Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met het zuiveringszout. Bak ze al roerend circa 3 minuten. Voeg anderhalve liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventueel bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken, dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer. Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als u een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden. Giet de kikkererwten af. U hebt nu zo’n 600 gram. Doe ze in de kom van een foodprocessor.

  • Air Jordan 8 Homme
  • Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en anderhalve theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten. Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Oklahoma Sooners Zet de hummus als u hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit. (bron: Jeruzalem, Ottolenghi & Tamimi, blz. Nike Air Max 90 Pas Cher 114)   3. Lams shawarma Ingrediënten: (8 personen) 2 theel. zwarte peperkorrels – 5 kruidnagels – ½ theel. kardemompeulen – ¼ theel. fenegriekzaad – 1 theel. venkelzaad – 1 eetl. Komijnzaad – 1 anijsster – ½ kaneelstokje – ½ muskaatnoot, geraspt – ¼ theel. gemberpoeder – 1 eetl. mild paprikapoeder – 1 eetl. sumak – ¾ eetl. maldon zeezout – 25 g verse gemberwortel, geraspt – 3 tenen knoflook, fijngewreven – 40 g fijngesneden koriander, steeltjes en blaadjes – 4 eetl. citroensap – 1 ¼ dl arachideolie – 1 lamsbout, met been van 3 kg   Recept: Doe de eerste 8 ingrediënten in een gietijzeren koekenpan en rooster ze een minuut of twee op halfhoog tot hoog vuur tot de specerijen gaan springen en het aroma vrijkomt. Let op dat ze niet verbranden. Voeg de nootmuskaat, gember en paprikapoeder toe, verhit ze kort en doe alles in een specerijenmolen. Maal de specerijen tot een gelijkmatig poeder. Doe het mengsel in een kom en meng de overige ingrediënten erdoor, behalve de lamsbout. Kerf de lamsbout met een scherp mesje op verschillende plaatsen 1 ½ cm in door de vetlaag en het vlees zodat de marinade goed kan intrekken.

  • Nike Air Max 90 Dames zwart
  • Leg hem in een flinke braadslee en wrijf de marinade met de handen goed over en in het vlees, Zet de braadslee afgedekt met aluminiumfolie minstens een paar uur of liever tot de volgende dag in de koelkast. Zapatillas TANJUN Verhit de oven tot 170 graden celcius. Zet de lamsbout in de oven met de vetkant boven en braad hem in totaal circa 4 ½ uur, tot het vlees volledig gaar is. Giet na ongeveer een half uur oventijd 2 ½ dl kokend water in de braadslee en bedruip het vlees elk uur met het uitgelopen braadvet. Dek de bout de laatste 3 uur af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de specerijen verbranden. Haal de bout als het vlees gaar is uit de oven en laat hem 10 minuten rusten voor u het vlees aansnijdt en opdient. Bestrijk 6 kleine pitabroodjes van binnen royaal met een spread van 120 g gepureerde tomatenblokjes uit blik, 20 g harissapasta, 20 g tomatenpuree, 1 eetl. olijfolie en een beetje zout en peper. Verwarm de pita’s als het vlees gaar is op een hete, geribbelde grillpan tot ze aan beide kanten een grillpatroon hebben. Snijd het vlees in plakken en snijd deze in 1 ½ cm brede repen. sac kanken Stapel ze op elk warm pittabroodje hoog op, schep er een beetje ingekookt braadvet uit de braadslee over en eindig met wat fijngesnipperde ui, gesneden peterselie en wat sumak. En vergeet de komkommer-tomatensalade niet.

  • Los Angeles Lakers
  • (Bron: Jeruzalem, Ottolenghi & Tamimi, blz.

    • Wendy

      Ik heb vandaag toevallig Shakshouka gemaakt: http://bit.ly/162VeCH Het kookboek van Ottolenghi heb ik ook in mijn bezit. Ga er ook maar eens uit koken. Israel staat toevallig wel op mijn bucket list. Ben erg benieuwd naar.